Vijesti

Smotra izvornog pjevanja u Sunji

sunja1

27. rujna zaputili smo se na 2. susret izvornih pjevača u Sunji. Susret je uspješno organizirao Vokalni ansambl Lipe iz Siska uz pomoć domaćina i suorganizatora KUD-a Sunjanka iz Sunje. Uz našu malenkost na susretu su još nastupili KUD „Sunjanka“ Sunja, KUD „Sloga“ Majur, KUD „Pounjski pleter“ Dvor i KUD „Seljačka sloga“ Bobovac.

Na susretu se predstavio žesnki dio našega društva i to s izvornim pjesmama: Pastirica, Jarko sunce odskočilo, Lipa.                                           

Nastupe svih izvođača pratilo je stručno oko i uho prof. Dražena Kurilovčana, koji je naglasio kako mu je izuzetno drago što je i ove godine organiziran susret izvornih pjevača, te se nada da će susret postati tradicija.

Zahvalio je KUD-ovima na njegovanju netemperiranog pjevanja, karakterističnog za naš zavičaj te izrazio veliko veselje što vidi sve veći broj mlađih generacija u KUD-ovima jer jedino tako ovo pjevačko blago može ostati trajno sačuvano.Također je pohvalio i dolazak muških pjevača iz Dvora koji su ponosni na svoje muško pjevanje tzv. „ojkanje“.

Ovim se putem zahvaljujemo gđi. Jelici Dugač ispred KUD-a Sunjanka, te VA Lipe na pozivu.

Pohvaljujemo i pozdravljamo inicijativu za održavanje ovakve smotre.

sunja2

sunja3

sunja4

sunja5

sunja6

sunja7

sunja8

sunja9

sunja10

Zastava

zastava-logo2

Karta

Gdje smo?

Današnje naselje Hrastovica smjestilo se nekoliko kilometara južno od Grada Petrinje, leži na brežuljcima oko rječice Petrinjčice podno Hrastovačke gore na kojoj leže ostaci stare obrambene utvrde Hrastovica, nekadašnje sjedište Hrastovičke (Banijske) Kapetanije.