Vijesti

Bartolovo 2014

1

Stigao nam je i omiljeni dan, Bartolovo, 24. 08., dan Sv. Bartola, nebeskog zaštitnika našega sela. Ove godine smo obilježili tradicionalne 15. „Bartolovske susrete".

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, jutarnje i poslijepodnevne Sv. mise, te nogometnog susreta između domaće Sloge i petrinjske Mladosti, nastavljena je cjelodnevna proslava sv. Bartola.

Kulturno umjetnički program počeo je u 18 h. KUD-ovi su se nakon kratkog defilea selom slili u Narodni dom Stjepana Radića, gdje su se pred prepunim domom predstavili sljedećim redoslijedom:  naša dječja folklorna skupina u pratnji mladih tamburaša, zatim „Čuntićanka" iz Hrvatskog Čuntića, „Viduševac" iz Viduševca, „Napredak" iz Donjih Kukuruzara, „Seljačka sloga" iz Graberja, te „Tono Hrovat" iz Velike Kladuše (BiH).

Svojim dolaskom na kulturno umjetnički program počastili su nas u ime Sisačko-moslavačke županije Sabina Ferderber, zamjenica predsjednika Županijske skupštine, Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja se publici obratila s riječima: „Drago mi je da zajedno slavimo ovaj mali, ali lijepi 15-godišnji jubilej. U Hrastovicu je svima uvijek drago doći, jer se ovdje svi, pa i ja, osjećamo kao da smo kod kuće, a to znači da u Hrastovici žive dobri ljudi koji imaju dobre temelje i ovdje ćemo se zajedno veseliti kako bi ponovno pokazali koliko su lijepe hrvatska riječ, pjesma, nošnja, ples i koliko dobrog i lijepog ima u našem narodu."

Došli su nam i Ivan Rizmaul, predstavnik Matice Hrvatske, Hajrudin Kulašić, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje, Milan Herceg, voditelj i predstavnik FA Petrinjčica, predstavnici KUD-a Nur Sisak, naš bivši dugogodišnji predsjednik Dragutin Harambašić, te ostali predstavnici lokalnih udruga i organizacija. Cijeli događaj održao se pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, sponzorstvom LU Fazan, Mini Pekare i Edi pekarne , te je medijski popračen od strane Večernjeg lista, Portala 53 i  PS Portala. Nakon folklornog programa, uslijedilo je pučko veselje na otvorenom, ispred Narodnog doma „Stjepan Radić“, uz glazbenu skupinu „Novi svijet" iz Siska, do kasnih noćnih sati.

Iako je dan prije Bartolova kiša neumorno padala, Sv. Bartol nam je na samo Bartolovo podario sunce, te nam je cijeli dan prošao veselo i osunčano. Našim dragim prijateljima, gostima i uzvanicima, još jednom želimo zahvaliti što su se odazvali na naš poziv, te nam svojim nastupom i prisustvom uveličali 15. Bartolovske susrete. Nadamo se da će iz Hrastovice svi ponijeli samo lijepe uspomene, te da će se k nama uvijek rado vratiti.

2

3

4

5

6

78

9

10

11

12

13

14

15

16

Zastava

zastava-logo2

Karta

Gdje smo?

Današnje naselje Hrastovica smjestilo se nekoliko kilometara južno od Grada Petrinje, leži na brežuljcima oko rječice Petrinjčice podno Hrastovačke gore na kojoj leže ostaci stare obrambene utvrde Hrastovica, nekadašnje sjedište Hrastovičke (Banijske) Kapetanije.