KUD Hrastovička gora

Kulturno-umjetničko društvo „Hrastovička gora“ datira još od davne, 1928. godine, a njegov prvi naziv bio je „Pastir“. Pod imenom „Hrastovička gora“ djeluje od 1981. Djelovalo je sve do početka Domovinskog rata, kada prestaje s radom s obzirom na okolnosti da smo protjerani sa svojih ognjišta. Rad društva je ponovo obnovljen u progonstvu 1995. u Sisku, a danas uspješno živi i radi u našoj Hrastovici.

KUD njeguje izvornu folklornu tradiciju našeg mjesta i kraja u kojem živimo. Jedan od naših najvećih problema je što smo zbog ratnih razaranja ostali bez ogromnog narodnog blaga: narodnih nošnji, starih, vrijednih i bogato vezenih svilom.
Naše društvo trenutno ima 20-tak odraslih članova, koji djeluju kroz tamburašku, pjevačku i folklornu skupinu, dječju  skupinu, uglavnom rane školske dobi, pa čak i predškolske, te dječju tamburašku skupinu. Oni su nam ponos i nada da će i u budućnosti biti sačuvan folklor, običaji i tradicija našeg kraja.

Dječja skupina

KUD se odaziva na sve smotre i manifestacije, kako u našoj, tako i drugim županijama.
Društvo je nastupalo na Županijskoj smotri folklora, Prvom susretu povratničkih KUD-ova u Okučanima, Prvoj smotri otočkog  foklora na otoku Pašmanu, Voloderskim jesenima, Đakovačkim vezovma, Vinkovačkim jesenima, te je gostovalo u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Dječja skupina na Smotri dječjeg folkora u Kutini, 13.4.2007.

Zastava

zastava-logo2

Karta

Gdje smo?

Današnje naselje Hrastovica smjestilo se nekoliko kilometara južno od Grada Petrinje, leži na brežuljcima oko rječice Petrinjčice podno Hrastovačke gore na kojoj leže ostaci stare obrambene utvrde Hrastovica, nekadašnje sjedište Hrastovičke (Banijske) Kapetanije.